Facebook


Instagram

Tre myndigheter får gemensamt uppdrag:

"Nationell plan för vattenkraften viktig för att skapa balans mellan miljö och energi"


2019-01-09

Bilden tagen vid vattenkraftverk i Jonsered.
Bild: Anna Erwander
Bilden tagen vid vattenkraftverk i Jonsered.

Regeringen har beslutat om kompletterande bestämmelser till propositionen om vattenmiljö och vattenkraft. Den nya lagstiftningen trädde i kraft den 1 januari 2019 och berör uppemot 4 000 vattenkraftsrelaterade verksamheter. Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät får regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till nationellt vägledande plan för miljöprövning av vattenkraften.

Den nya lagstiftningen bygger på den energipolitiska överenskommelsen vars mål är att Sverige år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion och att vattenkraften ska ha moderna miljövillkor.

Lagen innebär att alla vattenkraftverk som i dag producerar el, relaterade reglerdammar eller nedlagda vattenkraftverk som ursprungligen byggdes för att producera el, ska ha moderna miljövillkor. Ägare till vattenkraftverk som saknar moderna miljövillkor för verksamheten måste skaffa tillstånd i enlighet med miljöbalken. Det kommer att kunna ske via en nationell plan för miljöprövning av vattenkraften eller att ägarna ansöker om prövning direkt hos mark- och miljödomstolen.

Havs- och vattenmyndigheten, Svenska kraftnät och Energimyndigheten har tillsammans ansvaret för att arbeta fram förslaget till nationell plan i samverkan med relevanta aktörer. Planen ska vara vägledande för myndigheternas arbete och ha en nationell helhetssyn. Förslaget till nationell plan ska lämnas till regeringen senast 1 oktober 2019.

– Vattenkraften med dess reglerförmåga är central för att Sverige ska nå beslutade klimat- och energimål. Samtidigt har vattenkraften utvecklats under en lång tid, i många fall utan moderna miljötillstånd, vilket har inneburit stor påverkan på våra vattenmiljöer. I Havs- och vattenmyndighetens och Energimyndighetens dialog om vattenkraft och miljö under åren 2012 till 2016 identifierades möjliga vägar framåt för att avväga både energi och miljönytta. Vi välkomnar att regeringen nu har förtydligat dessa i uppdraget med att ta fram ett förslag till nationell plan, säger Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten.


Viktigt verktyg
Havs- och vattenmyndigheten, Svenska kraftnät och Energimyndigheten är eniga om att den nationella planen blir ett viktigt verktyg för att hitta bästa möjliga balans mellan behovet av vattenmiljöförbättrande åtgärder och av effektiv tillgång till vattenkraftsel. Den nationella planens avvägningar ska vara vägledande för miljöprövningar av vattenkraftsverksamhet.

– Vattenkraftens förnybara flexibilitet är en förutsättning för hanteringen av kraftsystemets framtida utmaningar med en högre andel förnybar elproduktion. Vattenkraftens nyttor måste därför bedömas korrekt för att reglerförmågan ska bibehållas när miljötillstånden omprövas, säger Bo Krantz, stf generaldirektör för Svenska kraftnät.

Tanken med lagstiftningen och den nationella planen är att vattenkraftverken ska miljöprövas i prövningsgrupper, utifrån vattendrag och avrinningsområden, för att få bästa avvägning mellan största möjliga energi- och miljönytta.


Ansöka om ersättning
Genom att anmäla sig till den nationella planen kan ägare av vattenkraftverk få lov att bedriva sin verksamhet till dess att miljöprövningen har skett. Ägarna har möjlighet att ansöka om viss ekonomisk ersättning från Vattenkraftens miljöfond Sverige AB för kostnader för omprövning, miljöåtgärder och produktionsförluster.

– För att underlätta för alla vattenkraftsägare öppnar vi en enkel E-tjänst för anmälan till nationella planen via Länsstyrelsens webbplats. Vi hoppas att alla vattenkraftsägare anmäler sig så snart som möjligt till planen via denna. Då kan vi skapa bra förutsättningar för det gemensamma arbetet med omprövningarna så vi når önskad vattenmiljönytta samtidigt som vi värnar energisystemnyttan, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Vattenkraftverken kommer att indelas i prövningsgrupper så att miljöprövningar kan ske i ett sammanhang, vilket också förbättrar och förenklar prövningsprocessen. Ägare till vattenkraftverken ska anmäla sig till den nationella planen före den 1 juli 2019. Anmälan till den nationella planen görs till länsstyrelsen via hemsidan med start 14 januari 2019.

Ägare som inte anmäler sig till den nationella planen måste snarast efter den 1 januari 2019 ansöka om miljöprövning hos mark- och miljödomstolen. De kan då inte ansöka om ekonomisk ersättning från miljöfonden.



Källa: Havs- och vattenmyndigheten


Tipsa en vn Skriv ut



Containertrafik vid kaj 904 i Helsingborgs Hamns Västhamn. I maj 2025 står hamnen värd för General Stevedoring Councils globala säkerhetskonferens.
Containertrafik vid kaj 904 i Helsingborgs Hamns Västhamn. I maj 2025 står hamnen värd för General Stevedoring Councils globala säkerhetskonferens.

Internationellt säkerhetsmöte till Helsingborgs Hamn – General Stevedoring Council väljer Sverige för 2025-konferens

Helsingborgs Hamn står i maj värd för General Stevedoring Councils (GSC) årliga säkerhetskonferens – ett globalt forum där hamnoperatörer från hela...

Läs mer
Zinga


Utökat linjeutbud från APM Terminals ger nya möjligheter för svensk handel

2025 markerar ett viktigt steg i svensk sjöfart och näringsliv. Med ett bredare...

Läs mer
Ulefos
250213 HMS Halland launch 1

Ubåten HMS Halland sjösatt efter halvtidsmodifiering med ny teknologi från Saab

Torsdagen den 13 februari sjösattes ubåten HMS Halland efter en omfattande...

Läs mer
Vattenfall
– Med mer än 65 års erfarenhet inom reservdelar för tunga maskiner, har Olsson Parts byggt upp en gedigen kompetens kring produktkvalitet och kundservice. Denna kunskap används nu för att skapa värde även inom den marina sektorn.

Olsson Parts stärker satsningen på reservdelar till marindieslar

Efter förra årets framgångsrika deltagande på Båtmässan i Gö...

Läs mer
Zugol 550


Återhämtningen för svensk sjöfart dröjer

Sjöfartens återhämtning efter pandemin tycks ha avstannat under det senaste å...

Läs mer

Warning: Division by zero in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/se/include/print_newsgroup.php on line 391
Hantering av bränsleflis hos Hallands Hamnar i Varberg

Hallands Hamnar stärker sin position inom biobränslesegmentet

Hallands Hamnar har tecknat ett strategiskt avtal med den tyska koncernen Bruening Group för...

Läs mer
Vätgastankstationen i Göteborgs Hamn strax innan öppning.  

Vätgastankstation för tung trafik öppnad i Göteborgs Hamn

En vätgastankstation för tung trafik öppnade i Göteborgs Hamn i helgen....

Läs mer
Från februari 2025 utökar MSC sitt nätverk med en ny direktlinje mellan APM Terminals i Göteborg och Asien. Redan idag erbjuder MSC en direktservice mellan Göteborg och USA.

Ny direktservice mellan APM Terminals Gothenburg och Asien

Nu står det klart att MSC:s nya rotation, kallad 'Swan Service', mellan Asien och Nordeuropa...

Läs mer


Europas modernaste skogshamn

Med en parad av maskiner som körde från den gamla till nya kajen i Varberg invigdes nya...

Läs mer
CMP:s containerterminal i Köpenhamn 

Fossilfritt bränsle har fasats in fullt ut på containerterminalen i Köpenhamn

Bränsleförbrukningen i CMP:s containerhantering är nu helt fossilfri efter...

Läs mer
Ett tidigare örlogsbesök vid Stigbergskajen i Göteborgs Hamn - den gången med två fartyg. 

Örlogsbesök i Göteborgs Hamn

Göteborgs Hamn har ett utländskt örlogsbesök vid Stigbergskajen från...

Läs mer
Grävmuddring sker med enskopeverk som med hjälp av långa stödben kan förankra sig i botten och förflytta sig 10 meter i taget. Magnors (mudderverket i förgrunden) största skopa rymmer 40 kubik. Till vänster i bild syns mudderverket Optimus. 

Muddringen påbörjas i projekt Malmporten

Projekt Malmporten är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid och består...

Läs mer


Preem och Sirius utökar samarbetet genom två nya fartyg för transport av förnybara bränslen och råvaror.

Preem har avtalat med det Svenska rederiet Sirius Shipping att frakta in två av deras...

Läs mer
ONE anlöper Helsingborgs Hamn på veckobasis från och med den 27 maj.

ONE startar ny containerlinje över Helsingborgs Hamn

Helsingborgs Hamn förstärker sina europeiska anslutningar genom ett nytt samarbete med...

Läs mer


Fartygsutsläpp orsakar miljardkostnader för Östersjön

Utsläpp från fartyg med så kallade skrubbrar gör stor skada i Ö...

Läs mer


Mest lästa







k-utbildning.se






HRC

Swescan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se