Transportstyrelsen lämnar ett förslag på regeländringar för att tillåta tyngre och längre fordonståg på delar av det allmänna vägnätet. Syftet med förslaget är att öka transporteffektiviteten och minska miljöbelastningen. Regelförändringarna ska kunna genomföras utan att dagens säkerhetsnivå äventyras.
Transportstyrelsen fick den 23 april 2014 i uppdrag av regeringen att föreslå regeländringar som ska göra det möjligt för fordonståg* med en bruttovikt upp till 74 ton att trafikera allmänna vägar. (Idag är högsta gränsen 60 ton.) I uppdraget ingick också att föreslå regeländringar som tillåter 32-meter långa fordonståg som använder ett EU-gemensamt modulsystem för sammankoppling. (Idag är största tillåtna längden 25,25 meter.)
Transportstyrelsen har genomfört uppdraget i samverkan med Trafikverket och uppdraget lämnades in till regeringen under fredagen den 15 augusti 2014. Vi föreslår bland annat att:
- det införs ytterligare en bärighetsklass, kallad bärighetsklass 4 (BK4).
- Trafikverket och kommunerna får ett bemyndigande att meddela föreskrifter om vilka allmänna vägar och kommunala gator och vägar som ska tillhöra BK4.
- den nya bärighetsklassen ska tillåta upp till 74 tons bruttovikt.
- högsta tillåtna bruttovikt på BK1-vägar ändras – det blir tillåtet med upp till 64 tons bruttovikt.
- fordonståg som är längre än 25,25 meter men högst 32 meter långa ska få trafikera det allmänna vägnätet, om fordonen är sammankopplade enligt det EU-gemsamma modulsystemet.
Utökade tekniska krav – en nödvändighet
Tyngre och längre fordon innebär nya tekniska förutsättningar. Transportstyrelsen föreslår att fordon som ska användas i fordonståg med en bruttovikt över 60 ton eller som är längre än 25,25 meter måste godkännas vid en lämplighetsbesiktning. Lämplighetsbesiktningen föreslås innehålla en utökning samt en anpassning av dagens krav för att uppnå en bibehållen säkerhetsnivå.
De utökade kraven ska gälla:
- Stabilitet (för att minska risken för vältning och sladd.)
- Bromsar och kopplingar (för att bromsarna måste vara dimensionerade för den vikt och längd fordonstågen kommer att ha.)
- Framkomlighet (för att säkerställa att fordonet kan framföras på rimligt sätt vad gäller till exempel fart, acceleration och manöverutrymme.)
– Vi ser inte att dagens höga trafiksäkerhet behöver försämras genom att längre och tyngre fordonståg införs. Även om det tar lite längre tid att köra om ett långt fordon, blir det totalt sett färre tunga fordon på vägarna. Färre tunga fordon innebär också en minskad miljöbelastning, säger Transportstyrelsens generaldirektör Staffan Widlert.
Källa: Transportstyrelsen