Busstationen byggs om för att ge plats åt nya bostäder


2016-09-12

Bild: Piteå kommun

Nu inleds förvandlingen av området vid busstationen. Första steget är att bygga om ytan där bussarna anländer och avgår. Nästa steg är nybyggnation av bostäder där bilparkeringen finns idag. Målet är fler bostäder och en säkrare och mer tillgänglig busstation.

Piteå behöver fler bostäder. Under våren kommer Lindbäcks bygg att påbörja nybyggnation av drygt 100 lägenheter i Kvarteret Tallen 10, där bilparkeringen vid busstationen finns idag.

För att ge plats åt detta kommer hela busstationsområdet att byggs om. Redan under vecka 37 påbörjas första etappen, som handlar om ytorna där bussarna anländer och avgår. Under byggtiden används nuvarande bilparkeringen i huvudsak som tillfällig station för bussarna.

Parkeringsplatsen minskar
Antalet tillgängliga parkeringsplatser för bilar kommer att minska kraftigt under byggtiden. Pitebor och besökare hänvisas till andra parkeringar i centrala stan. Cykelparkeringen med väderskydd kommer att få en ny placering under byggtiden.

Från mitten av oktober till mitten av november kommer även Sundsgatan att stängas av, när fjärrvärmeledningen dras om för att förbereda för bostadsbygget. Det påverkar både biltrafiken och tätortstrafikens bussar som vanligtvis passerar Knuten. Information om förändringarna kommer när det är aktuellt att publiceras på kommunens webbplats och facebooksida, samt på Citybuss webb.

-Visst kommer det att bli lite stökigt under byggtiden, men vi hoppas att piteborna har överseende. Det blir bra i slutänden, säger Joakim Lundberg, projektledare

Busstationsområdet beräknas vara klart i slutet av november. Efter ombyggnationen kommer området att uppta en mindre yta, som blir säkrare både för bussar och resenär. Även tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar förbättras. Busstationen kommer också att länkas samman med befintliga gång- och cykelstråk på ett bättre sätt.


Källa: Piteå kommun