Vattenledning byts – med hjälp av unik rörspräckning


2015-12-07

Bild:Trollhättan Energi

När huvudvattenledningen på Stallbacka byts ut använder sig Trollhättan Energi av en unik form av rörspräckning. På så sätt krävs betydligt mindre grävning än med traditionella metoder.

Bakgrunden till det spektakulära arbete som nu pågår uppe på Stallbacka är att Trollhättan Energi under en längre tid haft problem med läckor på den dricksvattenledning som går genom området.

– Vi har haft 10-15 läckor och vi vet inte riktigt varför. Kanske är det vibrationer som gör att det blir sprickor. Därför har det i ett antal år legat i vår planering att byta den här ledningen, säger Olof Dahlgren, VA-ingenjör på Trollhättan Energi.

När det är dags att byta en vattenledning som ligger nedgrävd på cirka tre meters djup, och som till på köpet ska ersättas med en större ledning, är det lätt att tro att enda sättet är att gräva upp den gamla ledningen.

Riktigt så är det inte. Med så kallad rörspräckning dras istället det nya röret genom det gamla med hjälp av hydraulik.

– Det är en metod som vi jobbat med länge. Men det som är unikt här är den stora dimensionen på röret. Det har aldrig tidigare gjorts en liknande rörspräckning i Sverige, säger Nils-Göran Svensson på Quick Pipe, som är entreprenör för jobbet.

Det nya röret har en diameter på 710 millimeter (det gamla hade en innerdiameter på 600 millimeter). Det kräver i sin tur en dragmaskin med hela 190 tons dragkraft.

Förenklat uttryckt grävs det ett schakt i vardera ändan av den sträcka där röret ska bytas ut. I det ena schaktet ställs dragmaskinen och därifrån skjuts metallstänger in i det gamla röret, fram till det andra schaktet. Där kopplas det nya röret på bakom en rymmare (ett slags skärhuvud). När så dragmaskinen drar tillbaka stängerna, spräcks det gamla betongröret av skärhuvudet och ger plats för det nya röret.

Trollhättan Energis försök att använda rörspräckning med så här stora rördimensioner har fungerat väl långa sträckor. Problemet har varit där det finns gamla lagningar. Där är det armerade betongröret stålförstärkt, och då klarar inte rymmaren att spräcka det gamla röret. På de punkterna har enda möjligheten varit att gräva sig ner till röret.

Totalt ska cirka 800 meter dricksvattenledning bytas ut. Det delas upp i fyra etapper – 200 meter är max vad dragmaskinen klarar av åt gången. De nya rören, som är i tåligt polyeten med skyddskappa, har levererats i 20-meterslängder av Hallingplast och sedan på plats i Trollhättan svetsats ihop till 200 meter.

Arbetet väntas pågå någon månad framåt.

Källa: Trollhättan Energi