Gröna testbäddar del 3: Skellefteå tar höjd för framtidens luftfart


2025-01-09

<span>Så är skulle framtida Droneport-lösningar kunna se ut. Under slutet av 2024 beräknas infrastrukturen och den initiala verksamheten vara på plats i Skellefteå. Visualisering: White Arkitekter</span>
Bild:White Arkitekter
Så är skulle framtida Droneport-lösningar kunna se ut. Under slutet av 2024 beräknas infrastrukturen och den initiala verksamheten vara på plats i Skellefteå. Visualisering: White Arkitekter

Vi fortsätter nu vår artikelserie om de viktiga test- och demomiljöerna som finns i regionen. Näst på tur är Arctic Aviation Hub, en testbädd för hållbar luftfart.


Skellefteå tar höjd för framtidens luftfart

I Skellefteå håller en testbädd för framtidens hållbara luftfart att växa fram. Arctic Aviation Hub ger företag och forskare möjlighet att utveckla och testa teknologier som batteri- och vätgasdrivna flygplan, drönare och ny infrastruktur för hållbara transporter. Det är lösningar som kan förändra både vårt lokala och globala sätt att resa och skicka försändelser.

– Vi står för infrastrukturen och skapar möjligheterna, medan företagen och forskarna bidrar med sina innovationer. Det handlar om att stötta utvecklingen för en snabbare kommersialisering samt bygga ett ekosystem för framtidens luftfart, säger Henrik Littorin, programansvarig för Arctic Aviation Hub.

Arctic Aviation Hub, tidigare ELIS, tar avstamp i Skellefteås specifika förutsättningar: ett kallt klimat, tomt luftrum, grön el och hög kompetens inom elektrifiering. Programmet erbjuder tre fysiska testmiljöer för flygfart som är ett starkt kort när det handlar om att locka till sig intressenter som befinner sig i olika faser av sin utveckling:

Skellefteå Airport

Flygplatsen erbjuder en av världens mest kraftfulla elförsörjningar för laddning av elflygplan och en yta för tester av högeffektsladdning samt med större vertikalstartande farkoster, så kallade eVTOL. Flygplatsen är också en arena för att adressera elektromagnetiska störningar (EMC) i samarbete med Luleå tekniska universitet, en nisch där testning kan genomföras i realistiska miljöer.

Skellefteå Droneport

Som en av Europas största stadsnära drönarflygplatser är detta en plattform för att testa allt från själva drönarnas funktionalitet till mjukvara för sekvenslandningar och detekteringssystem. Här testas även logistiklösningar för att hantera gods och försändelser i krävande klimatförhållanden som kyla, mörker och vind.

Campus Skellefteå

I samarbete med Luleå tekniska universitet och aktörer som Arctic Game Lab utvecklas avancerade teknologier för uppkoppling, 5G, cybersäkerhet och simulering. Dessutom etablerar sig VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) i Skellefteå som en nyckelpartner för att driva projekt inom transport och mobilitet.

– Vi lär oss själva hela tiden och kommer att försöka anpassa våra erbjudanden utifrån utvecklarnas behov. Det kan handla om att börja med elförsörjning och laddning innan själva flygningarna tar fart. Vi vill skapa en miljö där företag, stora som små, kan kommersialisera sina innovationer, säger Henrik.

Långsiktig satsning utan kortsiktiga avkastningskrav

Arctic Aviation Hub ser hållbar luftmobilitet som en del av en bredare samhällskontext. Målet är att knyta ihop transportslagen – från buss och bil till luftburna transporter – för att skapa sömlösa lösningar som stärker både lokalt och globalt resande.

Till skillnad från många andra testbäddar, som ofta utgår från kommersiella krav, drivs Arctic Aviation Hub med ett långsiktigt fokus på samhällsnytta och hållbar utveckling. Skellefteå Kraft, kommunen, Skellefteå Airport och Skellefteå Science City är alla huvudaktörer bakom satsningen, och programmet är designat för att möta industrins behov över tid.

– Det här är en långsiktig satsning där vi inte förväntar oss snabba vinster. Istället handlar det om att bygga upp infrastruktur och ett ekosystem som kan attrahera aktörer från hela världen. Vi bryter ny mark och ser en stor potential i att koppla ihop tekniska lösningar med samhällsnytta, säger Henrik.

Nästa steg – vätgas och internationella samarbeten

Framåt planeras bland annat att bygga upp en systemdemonstrator för vätgasinfrastruktur på Skellefteå Airport, vilket skulle skapa nya möjligheter för hållbar luftfart. Samtidigt jobbar Arctic Aviation Hub aktivt med att attrahera både internationella bolag och startups till Skellefteå för att testa och utveckla sina innovationer i verkliga miljöer.

– Vi vill välkomna aktörer som ser värdet av att komma till Skellefteå och dra nytta av våra unika förutsättningar. Det är otroligt spännande att få vara en del av lösningarna för framtidens hållbara luftfart, säger Henrik.


Källa: North Sweden Cleantech