Hässleholms kommun och Trafikverket stärker samverkan


2024-11-22

Järnvägs- och stadsutvecklingen i Hässleholms stad är ett särskilt fokusområde i samverkansöverenskommelsen mellan Hässleholms kommun och Trafikverket. 
Bild:Sarah Berg
Järnvägs- och stadsutvecklingen i Hässleholms stad är ett särskilt fokusområde i samverkansöverenskommelsen mellan Hässleholms kommun och Trafikverket. 


Utvecklingen och stadsplaneringen i Hässleholms kommun behöver samordnas med utvecklingen av infrastruktur, transporter och andra samhällsfunktioner. Ett bra samarbete mellan kommunen och Trafikverket är därför viktigt. En ny samverkansöverenskommelse, som behandlas av kommunstyrelsen den 20 november, blir en grund för dialogen om kommande utmaningar och möjligheter.

— Järnvägen är viktig för oss i Hässleholm och både tätorter och landsbygd är beroende av att kommunen och Trafikverket gemensamt hittar bra lösningar. Därför är jag nu glad att vi har en samverkansöverenskommelse på plats och tillsammans kan sträva efter största möjliga samhällsnytta i det arbete som väntar, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

— Hässleholm är en viktig knutpunkt i järnvägssystemet i södra Sverige. För Trafikverket är goda relationer och ett gott samarbete med Hässleholms kommun avgörande för att kunna komma framåt i viktiga frågor för framtiden, och då är en samverkansöverenskommelse som denna en bra utgångspunkt, säger Anna Wildt-Persson, regiondirektör Trafikverket.

Syftet med samverkansöverenskommelsen är att diskutera gemensamma utmaningar på kort och lång sikt, för att hitta goda lösningar för samhället som helhet. Genom en tidig och strukturerad dialog vill parterna skapa goda förutsättningar för att lyckas med gemensamma utredningar och projekt, i enlighet med både Trafikverkets och kommunens planeringsprocesser.

Överenskommelsen innehåller tre gemensamma utmaningar där samverkan är viktig:

Ett särskilt fokusområde i överenskommelsen är järnvägs- och stadsutveckling i Hässleholms stad. För att kunna lösa utmaningar i ett tidigt skede här, behöver såväl Trafikverket som kommunen mer kunskap om vilka möjligheter som finns. Det gäller utveckling av Skånebanan, Markarydsbanan, Södra stambanan och nya spår Hässleholm-Lund. Det gäller också utveckling av Hässleholms centralstation och kommunens utbyggnadsområden med exempelvis Västra centrum. En utmaning är att utvecklingen av järnvägen ligger längre fram i tiden, medan stadsutvecklingen sker mer i närtid.

Samverkansformerna består av en samverkansgrupp med bland annat kommunala politiker och kommundirektör samt Trafikverkets regiondirektör och samhällsplaneringschef. Därutöver genomförs regelbundna dialogmöten mellan tjänstepersoner inom samhällsplanering för att säkerställa en kontinuerlig och effektiv samverkan.

— Hela regionen har mycket att vinna på att vi hittar kloka lösningar för samhällsutvecklingen och alla de vägar och järnvägar som möts här i Hässleholms kommun. En bra samverkan med Trafikverket lägger grunden för att vi ska lyckas med det viktiga planeringsarbete som ligger framför oss, säger Lina Bengtsson (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.


Källa: Hässleholms kommun