Vägunderhåll en miljonaffär för Svevia


2024-09-10

<span>I årets upphandling av Trafikverkets kontrakt för basunderhåll av Sveriges statliga vägnät räknade Svevia hem 8 av 19 kontrakt, till ett sammanlagt värde av 1 510 miljoner kronor. </span>
Bild:Patrick Trägårdh
I årets upphandling av Trafikverkets kontrakt för basunderhåll av Sveriges statliga vägnät räknade Svevia hem 8 av 19 kontrakt, till ett sammanlagt värde av 1 510 miljoner kronor. 

I årets upphandling av Trafikverkets kontrakt för basunderhåll av Sveriges statliga vägnät räknade Svevia hem 8 av 19 kontrakt, till ett sammanlagt värde av 1 510 miljoner kronor.

– Vägunderhåll är en viktig strategisk samhällsfunktion där Svevia varje dag bidrar till att göra Sveriges vägar säkra och framkomliga. Trots en fortsatt tuff marknaden med pressade priser behåller vi vår position som Sveriges ledande vägentreprenör, säger Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia.

Den 1 september startar nya kontraktsperioder för Trafikverkets upphandlade basunderhållskontrakt. Svevia påbörjar nya kontrakt inom driftområdena Arjeplog, Storuman, Lycksele, Örnsköldsvik, Värmdö, Söderköping, Hallsberg och Ätradalen.

I Trafikverkets kontrakt ingår både sommar- och vinterunderhåll. Löpande vägunderhåll under sommaren är till exempel skötsel av slänter, lagning av vägyta, skyltar, vägräcken och dikesröjning. Vintertid handlar det mest om att snöröja, halkbekämpa och göra vägarna säkra och framkomliga. De flesta av kontrakten är fyråriga med möjlighet till två optionsår.

Förutom de pressade priserna på vägunderhållsmarknaden så finns det enligt Olle Öberg även utmaningar i att hitta underleverantörer och att rekrytera unga människor som ser möjligheten i ett yrkesliv inom vägunderhåll.

– Det här är en framtidsbransch med stora möjligheter till karriärutveckling. Arbetet utförs i stor frihet under ansvar och tillsammans med proffsiga kollegor. Innovationer och modern teknik kombineras med kunniga yrkesmedarbetare med stor kunskap om praktiskt handhavande. Vi ligger långt fram när det gäller att använda digital styrning i våra uppdrag. Att jobba med drift och underhåll av vägar är att göra skillnad varje dag. Utan oss skulle inga transporter, pendlare eller andra trafikanter ta sig fram.

Fakta:


Källa: Svevia