Ett positivt första intryck
På Väg samlar många olika aktörer från vägsektorn, och Roberto beskriver sitt första intryck av mässan med entusiasm.
– Jag får ett väldigt gott intryck av mässan, det finns ett stort intresse och en positiv stämning. Framför allt ser jag ett genuint intresse för den utveckling som vi står inför, vilket jag tycker är mycket glädjande.
Att vara på plats innebär möjlighet att ta del av den senaste teknikutvecklingen inom vägsäkerhet, vägunderhåll och väginfrastruktur, och se vilka lösningar som presenteras, något som han ser fram emot.
– Jag ser fram emot att få ta del av de olika innovationerna och lösningarna som finns här. Det är viktigt för oss att finnas med i sammanhang där vi kan föra en dialog med branschföreningar och entreprenörer. Det är så vi kan hitta nya vägar framåt tillsammans, säger Roberto.
Samverkan – nyckeln till en bättre infrastruktur
På Väg fungerar som en mötesplats för branschen, och Roberto betonar vikten av samverkan mellan myndigheter och entreprenörer för att skapa en mer hållbar och effektiv infrastruktur.
– För Trafikverket är det viktigt att synas i de här sammanhangen. Som jag nämnde i mitt inledningsanförande så är vi mycket intresserade av att föra en öppen dialog. Vi som myndighet ska synas, vi ska vara med här för att kunna fånga en dialog och att få ta del utav både synpunkter och åsikter på ett bra sätt. Genom den ambitionen kan vi utveckla en god samverkan och skapa det nödvändiga samarbetet för att driva utvecklingen framåt. Även infrastrukturministern har tydligt pekat ut det här som ett prioriterat område, och förutsättningarna för en snabbare utveckling är goda.
Att samla hela branschen under ett tak gör det möjligt att effektivisera dialogen, och Roberto ser stor potential i att använda mässan som en samlingspunkt för viktiga diskussioner.
– Jag kan tänka mig att nu när vi vet att detta är en återkommande samling, så kan På Väg bli en naturlig plats för fler viktiga möten. Mässan skulle kunna bidra till att vi kan samla och effektivisera dialogen mellan branschens aktörer.
Trafiksäkerhet i fokus för Sverige
En annan viktig fråga för Trafikverket är hur teknikutveckling kan användas för att öka trafiksäkerheten och effektivisera arbetet med väginfrastrukturen. Roberto ser Sverige som en etablerad aktör inom trafiksäkerhetsfrågor och internationellt som ett gott exempel inom området.
– Sverige är en stark aktör inom trafiksäkerhet. Jag och infrastrukturministern var nyligen på en ministerkonferens i Marrakech om Road Safety, och vi ser att vi har mycket att bidra med. Det är ett område som kan få en ännu större roll på mässor som denna. Det handlar om att belysa allt från hur vi utformar säkra vägar och utrustning till hur vi får trafikanter att respektera de som arbetar på vägarna.
Han ser också en möjlighet att bredda väginfrastrukturens roll i samhällsutvecklingen, inte minst genom att involvera fler aktörer i diskussionerna.
– Våra transportköpare blir en viktig del av ekosystemet kring väginfrastrukturen, och aktörer som arbetar med tunga fordon blir då också en målgrupp för mässan. Genom att inkludera fler aktörer, kan vi skapa en mer holistisk bild av hur vi bäst utvecklar våra vägar för framtiden.
Framtiden för väginfrastrukturen
Sammanfattningsvis hoppas Roberto att besökare och utställare på mässan tar med sig nya insikter, kunskap och kontakter för att fortsätta utvecklingen av väginfrastrukturen.
– Min förhoppning är att alla som varit här går härifrån med ny information, nya perspektiv och nya samarbeten. Vi har olika roller i det här systemet, och det är genom att samverka som vi kan skapa den bästa utvecklingen framåt. Genom fortsatt dialog och samarbete mellan myndigheter, entreprenörer och branschföreningar kan Sveriges vägar bli både säkrare och mer effektiva för framtiden.
På Väg 2025 arrangerades i samarbete mellan Elmia och branschföreningarna SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, SVBRF, Svenska Väg- och Broräckesföreningen, SVMF, Skandinaviska Vägmarkeringsföreningen samt S.A.K., Säkerhet vid arbete på kommunala gator.
Källa: Elmia AB