Det svenska elsystemet genomgår stora förändringar för att möta ett växande elbehov och säkerställa en hållbar energiförsörjning. Detta kräver inte bara el till konkurrenskraftiga priser, utan också tillgång till nätanslutning inom rimlig tid. Nätkapacitetsbrist är ett relativt nytt fenomen som utmanar nätbolagens arbetssätt, exempelvis inom turordningsregler och kapacitetsplanering. Det menar Hannes Sonnsjö i SNS-rapporten Snabbare effekt – elnätsbolagens förändrade roll i energiomställningen.
»Elnäten spelar en avgörande roll för framtidens elförsörjning. Strategiska investeringar och åtgärder behövs för att möta de utmaningar vi står inför«, säger Hannes Sonnsjö, doktorand vid Lunds Tekniska Högskola.
De nationella nätutvecklingsplanerna har hittills underskattat den snabba utbyggnaden av förnybar elproduktion, framför allt vind- och solkraft. Många projekt fastnar därför i anslutningsköer med flera års väntetid. En lösning är att bygga ut elnätet. Men utbyggnad är kostsam, innebär omfattande miljöingrepp och tar lång tid, något industrin ofta inte har. Sonnsjö understryker istället vikten av att reinvestera i befintliga nät och skapa utrymme för snabba anslutningar.
»Elnäten måste bli flexibla och effektiva nog att möta de nya krav som ställs. Det handlar om att utnyttja befintlig kapacitet bättre och minska trängsel genom smart planering, exempelvis genom att olika aktörer flyttar sitt nyttjande framåt eller bakåt i tid«, säger Sonnsjö.
Han pekar på flera hinder för elnätsbolagen, bland annat tekniska, organisatoriska och regulatoriska utmaningar. Idag är elnätet i stort sett helt analogt och behöver digitaliseras. Det krävs också samverkan mellan flera aktörer – från elanvändare och elproducenter till myndigheter och markägare. Rapporten understryker att en modernisering av elnäten är avgörande för att möta framtidens krav och säkra Sveriges klimatomställning
»Alternativkostnaden för att inte investera i elnäten är hög och kan negativt påverka Sveriges klimatmål, näringsliv och ekonomisk utveckling«, säger Hannes Sonnsjö.
Källa: SNS